FJERKRÆ – Kernetemperatur på kylling

FJERKRÆ – Kernetemperatur på kylling

Når det kommer til fjerkræ, er kernetemperaturen vital, for flere ting. Først og fremmest skal kødet være helt gennemstegt, for at undgå sundhedsskadelige bakterier, der kan forekomme i rå fjerkræ, og for det andet, smager rødt eller rosa fjerkræ ganske enkelt ikke godt. Følg rådene om kernetemperatur på blandt andet kylling nedenfor, så er du sikker på et godt og trygt resultat.

KØDTYPEROSAMEDIUMGENNEMSTEGT
Kylling75°C
And og Gås68°C (hvile til 70°C)74°C
And – hel75°C
Kalkunbryst75°C
Kalkun – hel75-70°C

Hygiejne omkring fjerkræ

Når du håndterer kød i dit køkken, er det vigtigt at du iagttager nogle simple køkkenråd om hygiejne.

1. Kødet skal, som udgangspunkt altid gennemsteges til en kernetemperatur på 75°C. Dette sikre at bakterier som salmonella bliver dræbt.

2. Brug altid et grill- eller stegetermometer og stik termometer-nålen ind i det tykkeste stykke kød (bryst eller lår). Sørg ligeledes for at termometernålen ikke rører ved ben/knogler, eller går helt igennem kødet, dette vil nemlig medføre fejlagtig måling af kernetemperaturen

4. Opbevar altid kødet på køl, lige indtil tilberedningen. Frys aldrig fjerkræ der allerede har været frosset, og tø ikke op i varmt vand. Dette kan aktiverer bakterier i kødet yderligere.

5. Hvis kødet skal serveres koldt, eller benyttes i en salat senere på dagen skal det sættes i køleskabet så snart det taget ud af ovnen eller grillen

6. Kødsaften fra fjerkræ, er en fin indikator for om kødet er færdig-tilberedt. Prik i det tykkeste stykke kød med en gaffel. Hvis kødsaften er rød eller rosa er kødet IKKE gennemstegt, mens hvis saften er klar, er kødet klar til servering

7. Hygiejne ved skærebrættet er meget vigtig. Brug ikke samme skærebræt til kød, som du benytter til grønsager. Der kan se kryds-kontaminering af fjerkræet og faktisk også grønsagerne, så det er meget vigtigt at benytte forskellige skærebrædder, knive osv. til tilberedningen.

8. Når kødet lægges på en grill, skal du vaske det redskab du har brugt, altså grilltangen eller gaflen, før du vender kylling-stykket første gang. På den måde overfører du ikke kødsaft fra den rå kylling, til den stegte side.

9. Hold forskellige slags grillkød separeret ved grillen. Læg grillpølser på én tallerken og kylling på en anden, både før og efter tilberedning.

Er der undtagelser for rosa fjerkræ?

Ja det er der faktisk, også selvom at hovedreglen om gennemstegt fjerkræ gælder for “stort set” alt fjerkræ. Andebryst bliver sejt og uspiseligt hvis det bliver gennemstegt, og derfor må det gerne tages et par grader før det opnår de 70-75 grader i kernetemperatur. Lad brystet hvile de sidste par grader, så bliver det fint, let rosa, indeni og er helt sikkert at spise.

Kilde: Kernetemperatur på kylling og and – Grilltips.dk