KERNETEMPERATUR FLÆSKESTEG – Sprød svær i ovn og grill

KERNETEMPERATUR FLÆSKESTEG – Sprød svær i ovn og grill

Danmarks nationalret flæskesteg, kan godt være en udfordring at tilberede korrekt, og ofte bliver kernetemperaturen for høj og sværen har svært ved at blive sprød. Begge dele kan du undgå ved at læse denne artikel.

Kernetemperaturen i en svinekam og flæskesteg
Uanset om du tilbereder en svinekam med ben, eller en flæskesteg, skal kernetemperaturen være den samme. Det bedste resultat får du ved at bruge et godt grill- eller stegetermometer, og placerer dette korrekt. Placer spyddet i det tykkeste stykke af stegen, så spidsen sidder i midten af kødet. Pas på med svinekam hvor der stadig sidder ben på, da spyddet ikke må røre ved benet, eller stikkes helt ned til benene. Dette giver en forkert temperaturmåling.

Flæskesteg63-65°C68°C (kan blive tør)

Husk saucen
Flæskestegssauce er super nem at tilberede. Det er en klassisk opbagt sauce med fond fra drypbakken eller en terning. Se en rigtig nem opskrift på flæskestegssauce her >>

Må en svinekam og flæskesteg serveres rosa?
Ja, det må den faktisk gerne, blot kernetemperaturen har passeret 62 grader. Så er alle bakterier slået ihjel, stegen er meget saftig, og desuden stiger kernetemperaturen 3-6 grader, efter stegen er taget ud af ovnen eller af grillen.

Sprød svær – det er ikke så svææææært
Når du køber en steg, er den ridset af slagteren, ofte på et industrislagteri. Her bliver stegen ridset af en maskine, og dermed er det sjældent gjort ordentligt. Brug derfor tid på at ridse stegen færdig, med en meget skarp kniv. Stik en finger ned i snittet, skær herefter helt ned til, LIGE FØR KØDET, så snittet bliver så dybt som muligt i fedtet. Hvis stegen ikke er ridset i bund, kan væden ikke slippe ud af stegen, og sværen bliver blød og gummiagtig. Når sværen er ridset færdig, krydres med groft salt, der gnides godt ind i svær og mellemrum.

Brun af, steg og brun igen
Læg stegen på en rist og husk at sætte en drypbakke under, inden du begynder tilberedningen. Start med at give stegen fuld varme i ca. 5 minutter, dette får ofte sværene til at trække sig lidt sammen og skabe mellemrum mellem sværene. Herefter skrues ned på ca. 200 grader, og stegen steges til en kernetemperatur på 60 grader. Herefter skrues op igen så sværen kan blive helt sprød, og stegen er færdig ved, senest 67 grader i kernetemperatur.

Alt det lækre tilbehør
Husk rødkålen, kartoflerne, den brune sauce, og hvis du er lidt god ved dig selv, også en lækker salat lavet af frisk rødkål, appelsiner, valnødder, æbler og honning. Det gør godt for kroppen når flæskestegen skal fortæres

Kilde: www.grilltips.dk – Kernetemperatur på flæskesteg